Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka wymieszać z cukrem i śmietaną. Margarynę posiekać razem z mąką.Dodać rozmieszane żółtka i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 20x30.Piec ok 15 minut w temp. 180 s C. Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, podlać 1/4 szklani wody i dusić pod przykryciem, pod koniec dodać galaretki i cukier do smaku. Wyłożyć na podpieczony placek. Wykonane masy budyniowej: 1/2 szklanki mleka wymieszać z budyniami, resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozpuszczone budynie i ugotować budyń, jeszcze gorący wyłożyć na wierzch masy jabłkowej. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tartce o dużych oczkach i posypać wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180sC z termoobiegiem i piec 25 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Smacznego:)
Komentarze