Jabłecznik z budyniem

4.5 (151 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Uwielbiam połączenie jabłek z budyniem.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche:
    200 g margaryny
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 żółtka
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany
    Składniki na masę jabłkową:
    2 kg jabłek
    3 galaretki cytrynowe
    cukier do smaku
    Składniki na masę budyniową:
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    3 1/2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka wymieszać z cukrem i śmietaną. Margarynę posiekać razem z mąką.Dodać rozmieszane żółtka i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 20x30.Piec ok 15 minut w temp. 180 s C. Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, podlać 1/4 szklani wody i dusić pod przykryciem, pod koniec dodać galaretki i cukier do smaku. Wyłożyć na podpieczony placek. Wykonane masy budyniowej: 1/2 szklanki mleka wymieszać z budyniami, resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozpuszczone budynie i ugotować budyń, jeszcze gorący wyłożyć na wierzch masy jabłkowej. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tartce o dużych oczkach i posypać wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180sC z termoobiegiem i piec 25 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować