JABŁECZNIK Z BUDYNIEM

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto z budyniem i jabłkami. Ciasto kolorowe z kruszonką. Jabłecznik bardzo pyszny.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto;
    -0,5 kg. mąki
    -250 g. masła
    -1 szklanka cukru
    -2 jajka
    -3 łyżeczki proszek do piecz.

    -1 l. mleka+1 szklanka
    -3 budynie z cukrem wiśniowe albo malinowe

    -ok.2 l.startych jabłek
    -1/2 szklanki cukru(w zależności jakie są kwaśne jabłka)
    -szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podpieczenie 1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem, potem dodać po jajku. Przesiać mąkę z proszkiem i rękoma rozkruszyć na posypkę. Podzielić na połowę. Jedną odłożyć ,drugą zagnieść i wylepić blaszkę(30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec na zloty kolor w 200*ok.10-15 min.
  • budyń
2. Budynie rozmieszać ze szklanką mleka i ugotować w 1 l.mleka. Przestudzić od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć kupkami,na podpieczony placek.
  • warstwa jabłek 3. Jabłka podsmażyć z cukrem i cynamonem ok.10 min. Odsączyć na sitku.Albo surowe, odgnieść i rozsypać na budyniu.
  • kruszonka 4. Na górę rozsypać kruszonkę.
  • po upieczeniu 5. Piec ok.60 min. w 175*.Po upieczeniu i przestudzeniu, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować