Jabłecznik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.
Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C. Po tym czasie ciasto odstawić do wystygnięcia.
2.Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody . Jak ostygną połączyć z jabłkami i wylać na biszkopt.
3.Śmietanę dobrze ubić i wymieszać z żelatyna ( rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody) oraz z cukrem pudrem. Wyłożyć na jabłka z galaretką.
4.Wierzch jabłecznika oprószyć drobno starta czekoladą deserową.
Komentarze