Jabłecznik z bitą śmietaną

5 (165 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis znalazłam w gazetce Przepisy czytelników. Bardzo mi zasmakował i robię go dość często. Jest pyszne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt:

    - 4 jajka
    - 3/4 szkl. cukru
    - cukier waniliowy
    - pół szklanki mąki tortowej
    - pół szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - sól

    masa jabłkowa:

    - 1 kg czyli 1 duży słoik marmolady ( ja użyłam własnej roboty)
    - 2 galaretki cytrynowe

    dodatkowo:

    - 0,5 l śmietany 30 %
    - 4 łyżeczki żelatyny
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 1 czekolada deserowa
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.

    Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C. Po tym czasie ciasto odstawić do wystygnięcia.
  • Jabłecznik z bita śmietaną 2. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody . Jak ostygną połączyć z jabłkami i wylać na biszkopt.
  • Jabłecznik z bitą śmietaną 3. Śmietanę dobrze ubić i wymieszać z żelatyna ( rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody) oraz z cukrem pudrem. Wyłożyć na jabłka z galaretką.
  • Jabłecznik z bita śmietaną 4. Wierzch jabłecznika oprószyć drobno starta czekoladą deserową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować