Jabłecznik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i kroimy na plasterki, następnie gotujemy. Kiedy jabłka będą już prawie rozgotowane wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą w musie.
Żółtka oddzielamy od białek i następnie ugniatamy z mąką, proszkiem, 0,5 szklanki cukru, śmietaną. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy blachę na grubość 1cm i podpiekamy w piekarniku 20 min w temp. 180 stopni. Z drugiej części tworzymy wałeczki które następnie ułożymy na musie. Kolejnym krokiem będzie wylanie musu na podpieczony spód i ułożenie wałeczków w szachownice. Na cieście robimy kleksy z ubitej piany z cukrem. Teraz pieczemy razem 40 min. Smacznego!
Porady
Kiedy bezy zaczną się rumienić nakryć blaszkę papierem
Komentarze