Jabłecznik z bezą

5 (187 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Genialny i łatwy w przygotowaniu a smakiem zachwyca gości!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4jajka
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 cytrynowe galaretki
    2kg jabłek
    1,5 szklanka cukru
    3 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Jabłecznik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki, następnie gotujemy. Kiedy jabłka będą już prawie rozgotowane wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą w musie.
    Żółtka oddzielamy od białek i następnie ugniatamy z mąką, proszkiem, 0,5 szklanki cukru, śmietaną. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy blachę na grubość 1cm i podpiekamy w piekarniku 20 min w temp. 180 stopni. Z drugiej części tworzymy wałeczki które następnie ułożymy na musie. Kolejnym krokiem będzie wylanie musu na podpieczony spód i ułożenie wałeczków w szachownice. Na cieście robimy kleksy z ubitej piany z cukrem. Teraz pieczemy razem 40 min. Smacznego!

Porady

Kiedy bezy zaczną się rumienić nakryć blaszkę papierem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować