Jabłecznik z bezą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis wzięłam z pewnej książki kucharskiej. Ciasto jest wysmienite i bardzo słodkie.

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 1/4 szklanki mąki
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 kostki masła
    szczypta soli

    masa:
    1 1/2 szklanki cukru
    1/4 szklanki mąki
    6 żółtek
    mała śmietanka kremówka
    ok. 8 jabłek
    szczypta soli
    cynamon

    beza:
    6 białek
    1/2 szklanki cukru

Jabłecznik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę z cukrem, solą i masłem siekamy na stolnicy i rozcieramy na kruszonkę. Wysypujemy na wyłożoną papierem i wysmarowaną tluszczem formę i dobrze ugniatamy dłońmi. Nastepnie podpiekmy w piekarniku (ok.10-15min).
  • 2. Masa:
    Ucieramy żółtka z cukrem, solą oraz cynamonem (ilość wedle uznania), dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Wszystko mieszamy. Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy razem ok. 1 godziny(do ścięcia się masy) w piekarniku 180 stopni. Na upieczony placek wykładamy ubite białka z cukrem i pieczemy jeszcze ok 10 minut do zarumienienia się bezy. Ciasto studzimy w formie.

Porady

Aby beza sie udała, należy ją zrobić z bialek, w których nie ma ani odrobinki żółtka. Jeśli wpadnie nam żółtko, beza nie wyjdzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy