JABŁECZNIK Z BEZĄ

5 (160 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo kruche ciasto rozpływające sie w ustach z jabłkami i delikatną bezą, niezbyt słodkie.Polecam.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    5 żółtek
    1 kostka masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Piana:
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki mąki kartoflanej

    4-5 duże jabłka
    1 -2 łyżki cukru (opcjonalnie)
    woda
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Jabłecznik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0x4hseh 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki dokładnie wysiekać nożem, zarobić ciasto, podzielić na pół. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 5 godzin lub do lodówki na całą noc.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, zalać woda w garnku i sparzać ok. 5 minut. Jeśli chcemy możemy dodać cukier. Odcedzić i przestudzić.
  • image-0ue77vs 3. Piana:
    Białka ubić na sztywno z cukrem dodać po łyżce mąki kartoflanej i delikatnie wymieszać.
  • image-1itm5v6 4. Wyjąć jedną część ciasta, zetrzeć na tarku o grubych oczkach na dno blaszki (rozmiar 20/20 cm) wysmarowanej tluszczem. Ułożyć jabłka, na jabłka wyłożyć pianę i drugą część ciasta zetrzeć na tarku o grubych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.

Porady

Jeśli chcemy aby ciasto bylo bardziej słodkie możemy posypać go cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować