Jabłecznik z bakaliami

5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Mam 84 lata. Uprawiam jeszcze ogródek, ale w zbieraniu plonów pomagają mi wnuk i wnuczki. Gdymają mnie odwiedzić, przygotowuję słodką niespodziankę, wykorzystując oczywiście własne owoce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki
    7 jajek
    1,5 szkl. rozdrobnionych orzechów\ włoskich
    łyżeczka sody
    łyżka kakao
    op. przyprawy do piernika
    łyżka cynamonu
    3/4 szkl. oleju
    1,5 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    garść rodzynek
    1 szkl. pokrojonych w kostkę jabłek

    Mus jabłkowy:
    5 łyżek cukru
    2 łyżeczkikaszy manny
    cukier waniliowy
    1 kg kwaskowatych jabłek
    2 galaretki cytrynowe

    Oraz:
    10 dag płatków migdałów
    bułka tarta
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka ubijamy z cukrem i mieszamy z 1/2 orzechów, jabłkami obtoczonymi w bułce tartej i resztą składników. Wkładamy do tortownicy
    (śr. 25 cm). Posypujemy pozostałymi orzechami. Pieczemy 50 minut w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na 2 placki.
  • 2. Mus: jabłka obieramy, kroimy i prużymy z 3/4 szkl. wody. Dodajemy oba cukry i kaszę. Gotujemy 3 minuty. Dokładnie mieszamy z galaretkami.
  • 3. Placki przekładamy musem. Wierzch smarujemy polewą i posypujemy migdałami. Odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować