Jabłecznik wielkanocny

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na świątecznym stole nie może zabraknąć nowości.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cukier: 10 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - biały ser chudy: 150 gramów
    - olej: 30 mililitrów
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - jabłka antonówki: 50 dekagramów
    - cukier cynamon: 50 gramów
    - wiórki kokosowe do dekoracji: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto zagniotłam ciasto. Podzieliłam na dwie części
    Na foremce o średnicy 26 cm, rozłożyłam papier do pieczenia. Rozprowadziłam na foremce jedną cześć. Wyłożyłam przetarte, schłodzone jabłka, które wcześniej uprażyłam i wymieszałam z cukrem cynamonowym. Przykryłam
    ciasto drugą częścią placka, po czym wierzch ciasta nakłułam widelcem.
  • 2. Foremkę z ciastem wstawiłam do piekarnika na około 70 minut i piekłam w temperaturze 180 st C.
    Obsypałam wiórkami kokosowymi, aby ładnie wyglądał na świątecznym stole.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować