Jabłecznik ucierany

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dostałam przepis od mamy, jest pyszny.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 margarynę
    1 szkl cukru
    2 równe łyżki kartoflanki
    6 czubatych łyżek mąki pszennej
    1 łyżka proszku
    7 jaj
    Trochę olejku migdałowego
    1,5 kg jabłek
    0,5 szkl cukru do jabłek

Jabłecznik ucierany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć margarynę z cukrem;
    dodawać stopniowo żółtka na przemian z mąką.
    Pod koniec ucierania dodajemy ubite białka.
    Jabłka zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
    Zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
    Nałożyć na połowę ciasta, a drugą przykryć jabłka.
    Piec ok. 1 godz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy