Jabłecznik podwójnie przekładany

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

Uczęszczam do technikum gastronomicznego i bardzo lubię gotować dla rodziny i bliskich. Ciasto jest tanie, łatwe do zrobienia a smakuję wspaniale.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    600g mąki pszennej
    250g margaryny
    140g cukru
    1 jajko
    2 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    ok. 2 kg jabłek
    1 galaretka (np. brzoskwiniowa, cytrynowa, pomarańczowa)
    cukier do posłodzenia jabłek (zależy od ich kwaśności)
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik podwójnie przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, margarynę, cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min.
  • 2. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wykleić w prostokątnej formie wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (o wymiarach ok. 30x21)
  • 3. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. do zarumienienia w temperaturze 180°C. Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec kolejno 2 pozostałe placki.
  • 4. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć z cukrem. Do gorących jabłek dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Trzeba je mocno podgrzać.
  • 5. Do formy przełożyć pierwszy placek. Wyłożyć połowę jabłek. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę jabłek i przykryć trzecim plackiem. Ciasto pozostawić, aby masa jabłkowa ostygła i następnie wstawić do lodówki.

Porady

Polecam jabłka Szara Reneta. ponieważ są kwaskowe i idealnie nadają się do jabłecznika. Po wyjęciu ciasta z lodówki posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować