JABŁECZNIK POD PIERZYNKĄ

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jabłecznik,który robię w tortownicy postanowiłam przenieść do pucharków.Fajne połaczenie smaku jabłek z delikatnym ptasim mleczkiem.Moje dzieciaki go uwielbiaja!

  • 20 min

Składniki:

  • słoik marmolady jabłkowej(szklankowy)
    1 smietana 30 %
    2 galaretki:brzoskwiniowa i czarna porzeczka
    herbatniki
    owoce na wierzch do dekoracji_jagody

Jabłecznik pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczamy galaretki 1. Kazdą z galaretek rozpuszczamy osobno,kazda w pól szklanki wody.
  • ubijamy smietanę 2. Smietane ubijamy na sztywno.Nie dodajemy cukru pudru,galaretki wystarczajaca słodkie.
  • mieszamy galaretki ze smietaną 3. Ubita śmietanę rodzielamy an dwie części.Kazda mieszamy z rozpuszcona galaretka.Miksujemy na gładko.
  • jabłecznik pod pierzynką 4. Do pucharków lub wyższych szklaneczek wykładamy na dno pokruszone herbatniki.Na nie łyżka wykładamy ok.2 łyżek masy jabłkowej.Następnie ,,mleczko"jednego koloru,nastepnie drugi kolore-tez kazdego po 2,3 łyżki.Na nie znow wykładamy warstwę masy jabłkowej.Nastepnie kolorowe mleczko.Wierzch dekorujemy jagodami.

Porady

Mozemy uzyc wiecej kolorów galaretek przez co uzyskamy bardziej kolorowe pucharki.Na wierzch mozna dodac inne dowolne owoce.

Komentarze

Podobne przepisy