Jabłecznik na zimno

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto to idealnie nadaje się na każdą okazję i jest przepyszne. Przepis ten pochodzi z zeszytu mojej mamy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    3 galaretki cytrynowe
    3 szklanki wody
    4-5 dorodnych jabłek
    Krem:
    2 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 kostka masła
    Wierzch:
    1/3 kostki margaryny
    2 łyżki cukru
    10 dag wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Jabłecznik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier, ciągle ucierając dodać żółtka. Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej. Wszystko wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Masę wylać na blaszkę i piec 30 minut w temp. 180 stopni.
    Masa jabłkowa:
    3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Następnie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dodać do galaretki i wymieszać. Gdy masa zacznie gęstnięć, wylać na wystudzony wcześniej biszkopt.
    Krem:
    Szklankę mleka zagotować z połową szklanki cukru. Drugą szklankę mleka wymieszać z cukrem waniliowym oraz mąką. Dodać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając ugotować budyń. Pozostawić do wystygnięcia, po czym połączyć z margaryną. Gotową masę budyniową wyłożyć na masę jabłkową.
    Posypka:
    Wszystkie składniki rumienić na patelni kilka minut, do uzyskania złotego koloru. Ostudzonymi wiórkami posypać masę budyniową.
    Chłodzić ciasto w lodówce. Smacznego!!!

Porady

Biszkopt można według uznania nasączyć pączem cytrynowym (woda, cytryna, cukier, wódka).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować