Jabłecznik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier, ciągle ucierając dodać żółtka. Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej. Wszystko wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Masę wylać na blaszkę i piec 30 minut w temp. 180 stopni.
Masa jabłkowa:
3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Następnie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dodać do galaretki i wymieszać. Gdy masa zacznie gęstnięć, wylać na wystudzony wcześniej biszkopt.
Krem:
Szklankę mleka zagotować z połową szklanki cukru. Drugą szklankę mleka wymieszać z cukrem waniliowym oraz mąką. Dodać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając ugotować budyń. Pozostawić do wystygnięcia, po czym połączyć z margaryną. Gotową masę budyniową wyłożyć na masę jabłkową.
Posypka:
Wszystkie składniki rumienić na patelni kilka minut, do uzyskania złotego koloru. Ostudzonymi wiórkami posypać masę budyniową.
Chłodzić ciasto w lodówce. Smacznego!!!
Porady
Biszkopt można według uznania nasączyć pączem cytrynowym (woda, cytryna, cukier, wódka).
Komentarze