Jabłecznik na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Minusem tego cista jest fakt, że jest bardzo niskie - ale za to w smaku idealne

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    0,5 kostki miękkiego masła
    0,5 kostki miękkiej margaryny
    0,5 szklanki cukru pudru
    4-5 żółtek

    1,5 kg jabłek - bądź musu, cukier puder cynamon

Jabłecznik na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto wygnieść rękoma w kulę i wsadzić na 30 minut do lodówki. 3/4 ciasta wyłożyć na spód przygotowanej blaszki - piec około 20 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika nałożyć jabłka.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na duże oczka. Wymieszać z 6 łyżkami cukry i 2 łyżkami cynamonu.
  • 3. Na wierzch wyłożyć pozostałą cześć ciasta - można albo zetrzeć je na tarce na duże łezki lub w paseczki.
  • 4. Piec jeszcze 20 min w tem 180C

Porady

Zamiast paseczków można zetrzeć ciasto na tarce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy