Jabłecznik na kruchym cieście z polewą czekoladową

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Mam pyszny przepis na jabłecznika na kruchym cieście z musem jabłkowym i polewą czekoladową. Wspaniałe ciasto do kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • na dużą prostokątną blachę:
    ciasto kruche:
    500 g mąki
    3/4 szklanki cukru 200 g masła
    4 żółtka
    Poza tym -1000 ml musu jabłkowego, cynamon, czekolada mleczna, 1/2 szklanki cukru, dekoracje lukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik na kruchym cieście z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wstawić ciasto w formie kuli do lodówki na 30 minut.
    Rozwałkować na blaszce i podpiec w gorącym piekarniku do 200 stopni około 15 minut.


  • 2. Wyłożyć na ciasto mus jabłkowy lub jabłka wcześniej wysmażone.
    Posypać cynamonem i cukrem.
  • 3. Ubić pianę z białek i 1/2 szklanką cukru na tzw. bezę.
    Ułożyć pianę na wierzch ciasta. Zapiec jeszcze na 30 minut. Po wystudzeniu polać mleczną czekoladą roztopioną.
    Udekorować np. gwiazdkami lukrowanymi.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować