Jabłecznik na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: Margarynę siekamy, następnie dodajemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia wymieszane ze sobą, składniki ugniatamy. Dodajemy jajka oraz śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto.
2.Uformowane w kulkę wkładamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na taki rozmiar by pokryło spód i boki foremki.
3.Ciasto układamy na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą po czym nabijamy widelcem. Wkładamy na 10-15 min do piekarnika o temperaturze 200 *C.
4.W między czasie obieramy jabłka i kroimy je na małe kawałki. Następnie wkładamy je do brytfanki i posypujemy cukrem, mieszamy co jakiś czas aż zmiękną, chwilę przed zdjęciem z gazu posypujemy cynamonem, pozostawiamy na chwilę aż lekko się schłodzą.
5.Kiedy wyciągniemy pierwszą część ciasta z piekarnika, nakładamy na nie jabłka. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy po czym ścieramy zimne ciasto na tarce tak, aby przykryło jabłka. Pieczemy około 25-30 min w 180 *C.
Porady
Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto posypać cukrem pudrem do smaku.
Komentarze