Jabłecznik na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sprawdzony przepis na pyszny jabłecznik-zawsze się udaje!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kruche ciasto:
    • kostka margaryny
    • 1/2 kg mąki krupczatki
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 3 łyżki śmietany
    • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    dodatkowo:
    • około 8 jabłek
    • 1/2 szklanki cukru
    • cynamon do smaku
    • cukier puder do dekoracji
    • margaryna do natarcia blachy
    • trochę bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0dn656i 1. Kruche ciasto: Margarynę siekamy, następnie dodajemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia wymieszane ze sobą, składniki ugniatamy. Dodajemy jajka oraz śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto.
  • image-0vpy3hk 2. Uformowane w kulkę wkładamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na taki rozmiar by pokryło spód i boki foremki.
  • image-0q9ej41 3. Ciasto układamy na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą po czym nabijamy widelcem. Wkładamy na 10-15 min do piekarnika o temperaturze 200 *C.
  • image-1kxioqm 4. W między czasie obieramy jabłka i kroimy je na małe kawałki. Następnie wkładamy je do brytfanki i posypujemy cukrem, mieszamy co jakiś czas aż zmiękną, chwilę przed zdjęciem z gazu posypujemy cynamonem, pozostawiamy na chwilę aż lekko się schłodzą.
  • image-26i60ya 5. Kiedy wyciągniemy pierwszą część ciasta z piekarnika, nakładamy na nie jabłka. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy po czym ścieramy zimne ciasto na tarce tak, aby przykryło jabłka. Pieczemy około 25-30 min w 180 *C.

Porady

Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto posypać cukrem pudrem do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować