Jabłecznik na kruchym

5 (159 ocen)

Świetnie smakuje na zimno jak i na gorąco z bitą śmietaną

Składniki:

  • CIASTO:
    48 dag mąki pszennej
    25 dag masła
    5 żółtek
    9 dag cukru
    szczypta soli
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA JABŁKOWA:
    1kg kwaśnych jabłek
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    1 cukier waniliowy
    1/4 szkl. wody
    2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej


Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Jabłecznik na kruchym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagniatamy ciasto. Na początku troszkę się kruszy ale wreszcie da się uformować. Dzielimy na 2 części ( 2/3 i 1/3 ). Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Po upływie tego czasu większą część wyjmujemy, rozwałkowujemy i wylepiamy natłuszczoną formę (33x24). Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 180 st.
  • 2. Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka. Podlewamy wodą. Wsypujemy cukier waniliowi i cynamon. Dusimy ok. 20 min. (do rozpadnięcia się jabłek).
    Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę kukurydzianą. Rozprowadzamy ją dokładnie.
  • 3. Wyjmujemy podpieczony spód , wykładamy masę jabłkową i na wierzch ścieramy pozostałą w lodówce mniejszą część ciasta.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut w 170 st.
    Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

* Zamiast mąki kukurydzianej można dodać mannę i dusić do ugotowania manny * Z pozostałych białek można ubić pianę i wyłożyć na masę jabłkową pod kruszonką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować