Jabłecznik na kruchym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników zagniatamy ciasto. Na początku troszkę się kruszy ale wreszcie da się uformować. Dzielimy na 2 części ( 2/3 i 1/3 ). Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Po upływie tego czasu większą część wyjmujemy, rozwałkowujemy i wylepiamy natłuszczoną formę (33x24). Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 180 st.
2.Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka. Podlewamy wodą. Wsypujemy cukier waniliowi i cynamon. Dusimy ok. 20 min. (do rozpadnięcia się jabłek).
Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę kukurydzianą. Rozprowadzamy ją dokładnie.
3.Wyjmujemy podpieczony spód , wykładamy masę jabłkową i na wierzch ścieramy pozostałą w lodówce mniejszą część ciasta.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut w 170 st.
Posypujemy cukrem pudrem.
Porady
* Zamiast mąki kukurydzianej można dodać mannę i dusić do ugotowania manny
* Z pozostałych białek można ubić pianę i wyłożyć na masę jabłkową pod kruszonką
Komentarze