Jabłecznik na biszkopcie

4.5 (200 ocen)

  • 2 min

Niebiański jabłecznik muśnięty cynamonem na puszystym biszkopcie

  • 2 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jajek
    1 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 łyżeczki octu
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa jabłkowa:

    8 dużych jabłek
    1 kisiel brzoskwiniowy
    150 ml wody
    cukier do smaku (dałam ok. 60g)
    cukier waniliowy
    cynamon do smaku

    Dodatkowo:

    kompot z jabłek
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli, natomiast do żółtek dajemy 1 i 1/2 łyżeczkę octu i 1 i 1/2 łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy łyżeczką na gładko i zostawiamy do wyrośnięcia. Miksujemy białka ze solą na sztywno, następnie dodajemy cukier i cukier. Do piany dodajemy żółtka i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąki i mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy łyżkę oleju i jeszcze chwilę mieszamy. Nasze ciasto wykładamy do blaszki 20x30 wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego w 180 st. piekarnika pieczemy termoobiegiem ok. 30 min. Po upieczeniu zostawiamy go do przestudzenia.
    MASA JABŁKOWA
    Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w niewielką kostkę. Jabłka poddusić ze 100g wody, cukrem i cukrem waniliowym i cynamonem do miękkości. Do szklanki wsypujemy kisiel i zalewamy go 50g zimnej wody i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Gdy jabłka zaczną gotować wlewamy kisiel z wodą i mieszamy. Zostawiamy masę, aby się przestudziła.
    Gotowy zimny biszkopt kroimy na pół nasączamy każdy biszkopt kompotem jabłkowym i nakładamy na biszkopta masę i przykrywamy drugim biszkoptem. Gotowy placek posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki. Smacznego

Porady

Jeżeli lubisz smak wanilii możesz dodać do biszkoptu mniej mąki ziemniaczanej a dodać budyniu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować