jabłecznik mojej mamy

0 (0 ocen)

  • 40 min

obowiązkowe ciasto na Wielkanoc i Boże Narodzenie

  • 40 min

Składniki:

  • na ciasto kruche: margaryna, 4 żółtka, 2 łyzeczki proszku do [pieczenia, śmietana, 1/4 szkl cukru, cukier wanilinowy, 3 szkl mąki. Masa jabłkowa: 7 jabłek, galaretka cytrynowa, cynamon.

Jabłecznik mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z podanych składników zagnieśc ciasto kruche. Rozwałkować n adwie części. Jabłka obrac ze skórki i podsmażyc dodać galaretke, cynamon oraz cukier do smaku. Jedna częsc ciasta kruchego włożyć do blaszki, nakłóć widelcem i podpiec ok 15 min, rozłożyć jabłak i przykryć drugą częścią ciasta, włożyć do piekarnika i piec ok 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy