jabłecznik mojego Męża

0 (0 ocen)

  • 30 min

ciasto wymyślone i wykonane przez mojego Męża, palce lizać

  • 30 min

Składniki:

  • na biszkopt:
    0,5 szklanki mąki pszennej,
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    1 niepełna szklanka cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    4 krople aromatu migdałowego,
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią ale może też być cukier waniliowy chociaż ja jakiś czas temu dostałam od firmy Kotanyi taki z prawdziwą wanilią i od tej pory tylko taki kupuję,
    1 łyżeczka octu,
    2 łyżki wody

    reszka składników:
    1 kg jabłek,
    3 szklanki wody,
    0,5 szklanki cukru,
    1 łyżeczka cynamonu
    2 budynie waniliowe,
    300g płatków migdałowych
    2 łyżki miodu,
    3 łyżki cukru,
    100g masła.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłecznik mojego męża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto biszkoptowe. pieczemy w standardowej, prostokątnej blasze. Zostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Kiedy biszkopt już jest w piekarniku obieramy jabłka, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki, następnie gotujemy w 3 szklankach wody z dodatkiem 0,5 szklanki cukru. Kiedy lekko zmiękną odcedzamy je, ale wody nie wylewamy.
  • 3. Na wodzie z gotowania jabłek przygotowujemy budyń, dodajemy do niego łyżeczkę cynamonu.
  • 4. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego 2 łyżki cukru i 2 łyżki miodu, kiedy składniki się połączą dodajemy płatki migdałowe i mieszamy.
  • 5. Na biszkopcie układamy jabłka, wylewamy na nie budyń i dokładnie go rozprowadzamy, na budyniu układamy równą warstwę płatków migdałowych z masłem i miodem
  • 6. Ciasto wkładamy jeszcze na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z włączoną tylko górną grzałką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować