Uwielbiam ten jabłecznik, bo zawsze pachnie domem. Uwielbiam go, bo smakuje inaczej. Uwielbiam go jeszcze bardziej, gdy piecze go moja mama. Tradycyjny, z tartymi jabłkami i cynamonem.

Składniki:

  • forma 28cm x 35cm

    kruche ciasto: 200g cukru, 200g miękkiej margaryny, 500g mąki, jedna kwaśna śmietana (mała), 3 żółtka, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier wanilinowy
    farsz: słoiczek startych jabłek z cynamonem i opakowaniem cukru wanilinowego (około5-7 jabłek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Jabłecznik mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto w temperaturze pokojowej zagnieść. Ciasto jest dość rzadkie, należy nie dodawać mąki.
    Połowę wyłożyć na blasze.
    Jabłka zetrzeć na tarce o dużych okach, wymieszać z łyżeczka cynamonu i cukrem wanilinowym. Wyłożyć na spód ciasta.
    Na wierzch wyłożyć resztę ciasta.
    Piec ponad godzin w temperaturze 180°C.

    Podawać ciepłe, z lodami i cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować