Uwielbiam ten jabłecznik, bo zawsze pachnie domem. Uwielbiam go, bo smakuje inaczej. Uwielbiam go jeszcze bardziej, gdy piecze go moja mama. Tradycyjny, z tartymi jabłkami i cynamonem.
Składniki:
forma 28cm x 35cm
kruche ciasto: 200g cukru, 200g miękkiej margaryny, 500g mąki, jedna kwaśna śmietana (mała), 3 żółtka, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier wanilinowy
farsz: słoiczek startych jabłek z cynamonem i opakowaniem cukru wanilinowego (około5-7 jabłek)
Jabłecznik mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto w temperaturze pokojowej zagnieść. Ciasto jest dość rzadkie, należy nie dodawać mąki.
Połowę wyłożyć na blasze.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych okach, wymieszać z łyżeczka cynamonu i cukrem wanilinowym. Wyłożyć na spód ciasta.
Na wierzch wyłożyć resztę ciasta.
Piec ponad godzin w temperaturze 180°C.
Komentarze