Jabłecznik kruchy klasyczny

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten jabłecznik jest z jednym z najtrudniej fotografowanych ciast, bo znika w tempie ekspresowym zaraz po wyjęciu z piekarnika!, chociaż wypadało by poczekać aż ostygnie....

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto na dużą prostokątną blaszkę:

    4 szklanki maki
    30 dag margaryny
    1 szk cukru
    1/2 kostki smalcu
    2 jaja
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Masa jabłkowa:

    2 kg jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    kilka goździków
    8 łyżek wody
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Jabłecznik kruchy klasyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Wyrobić ciasto, jeśli się zbyt klei to wystarczy podsypać mąką pszenną.
    2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka.
    3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

    Jabłka :
    1. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki. Dusimy w rondlu z cynamonem podlewając wodą. Pod koniec smażenia jabłek dodajemy cukier jeśli jest taka potrzeba. Jabłka mało kiedy wymagają dosładzania, kwaskowate smakują wybornie.
    2. Możemy przygotować większą ilość jabłek i przełożyć je do słoików, poddać pasteryzacji i zostawić do następnej szarlotki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować