Jabłecznik królewski

4.5 (191 ocen)

  • Średni

Jest przepyszny, rozpływający się w ustach.

  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - jaja: 5 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - woda: 3 łyżki
    - mąka: 3.25 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    MASA:
    - woda: 2 szklanki
    - woda do budyniu: 0.75 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - jabłka: 1 kilogram
    - budyń śmietankowy: 2 opakowania
    - śmietana 30%: 500 gramów
    - cukier puder: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, przekładamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min.

    Zagotowujemy wodę z cukrem, jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującej się wody. Prażymy przez ok. 5 min. Budynie rozprowadzamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy do rozgotowanych jabłek. Biszkopt przekrawamy, gorące jabłka wykładamy na zimny biszkopt, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, studzimy. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę, ubitą z cukrem. Wykładamy na masę jabłkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować