Jabłecznik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, przekładamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min.
Zagotowujemy wodę z cukrem, jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującej się wody. Prażymy przez ok. 5 min. Budynie rozprowadzamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy do rozgotowanych jabłek. Biszkopt przekrawamy, gorące jabłka wykładamy na zimny biszkopt, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, studzimy. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę, ubitą z cukrem. Wykładamy na masę jabłkową.
Komentarze