Jabłecznik kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka starannie ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Ubijając żółtka, dodawać stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz ocet. Połączyć z ubitymi białkami. Wlać to formy, piec 30 min. w temperaturze 180 st.
2.Jabłka umyć, obrać, usunąć pestki i gniazda nasienne, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i ugotować. Dodać cukier. Wyłożyć na podpieczony placek.
3.Kiwi obrać, drobno pokroić i wyłożyć na warstwę jabłek. Na to wylać budyń, ugotowany w mleku*.
4.Przygotować masę kokosową: wiórki kokosowe ugotować z margaryną, cukrem i schłodzić, po czym połączyć z jajkami. Wyłożyć na budyń. Piec 30 min. w temperaturze 180 st.
Porady
*Zamiast mleka można użyć syropu ananasowego z puszki połączonego z 1/2 l wody.
Ciasto najlepiej smakuje dzień po upieczeniu.
Komentarze