Jabłecznik kokosowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto jest tak puszyste, że rozpływa się w ustach. Znika ze stołu w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 niepełna szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu
    Masa budyniowa:
    2 budynie waniliowe
    3/4 l mleka
    Masa kokosowa:
    2 paczki wiórków kokosowych
    1 kostka margaryny
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    Masa jabłeczna:
    1 kg jabłek
    5 łyżek cukru
    6 kiwi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka starannie ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Ubijając żółtka, dodawać stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz ocet. Połączyć z ubitymi białkami. Wlać to formy, piec 30 min. w temperaturze 180 st.
  • 2. Jabłka umyć, obrać, usunąć pestki i gniazda nasienne, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i ugotować. Dodać cukier. Wyłożyć na podpieczony placek.
  • 3. Kiwi obrać, drobno pokroić i wyłożyć na warstwę jabłek. Na to wylać budyń, ugotowany w mleku*.
  • 4. Przygotować masę kokosową: wiórki kokosowe ugotować z margaryną, cukrem i schłodzić, po czym połączyć z jajkami. Wyłożyć na budyń. Piec 30 min. w temperaturze 180 st.

Porady

*Zamiast mleka można użyć syropu ananasowego z puszki połączonego z 1/2 l wody. Ciasto najlepiej smakuje dzień po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować