jabłecznik kisielowy

5 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Klasyczny jabłecznik z cytrynową nutą i dużą ilością jabłek. Doskonały do popołudniowej herbatki w środku tygodnia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    300 g mąki
    200 g masła
    100 g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
    na masę jabłkową:
    1,5 kg jabłek
    3 opakowania kisielu cytrynowego
    3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
    dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Jabłecznik kisielowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić z cukrem. Kiedy puszczą już dużo soku, wsypać kisiele i dokładnie wmieszać, wystudzić. Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na wielkość blaszki. Jedną część ciasta podpiec w 200*C przez około 15 minut, wyjąć z piekarnika i wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugim ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze do zarumienienia górnego ciasta czyli około 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kisiel

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować