Klasyczny jabłecznik z cytrynową nutą i dużą ilością jabłek. Doskonały do popołudniowej herbatki w środku tygodnia.
1 godz. 30 min
Składniki:
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
3 opakowania kisielu cytrynowego
3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
dodatkowo:
cukier puder do posypania
Jabłecznik kisielowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić z cukrem. Kiedy puszczą już dużo soku, wsypać kisiele i dokładnie wmieszać, wystudzić. Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na wielkość blaszki. Jedną część ciasta podpiec w 200*C przez około 15 minut, wyjąć z piekarnika i wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugim ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze do zarumienienia górnego ciasta czyli około 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze