Jabłecznik karmelowe pagórki

4.5 (142 ocen)

  • 50 min

Połówki jabłek nadziane daktylami i otulone karmelowym ciastem

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    200 g masła
    1/2 szklanki cukru
    150 ml skondensowanego mleka słodzonego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    w zależności od wielkości jabłek: 12-15 połówek jabłek
    ok. 8-10 daktyli
    ok. 3 łyżki siekanych orzechów włoskich
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Jabłecznik karmelowe pagórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, proszek do pieczenia i mleko skondensowane słodzone. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną z nich wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 33x21 cm, wyrównać.
  • 2. Obrane jabłka przekroić na połówki, łyżeczką wydrążyć środki. Daktyle pokroić na plasterki. Przygotowane jabłka nadziewać niewielką ilością daktyli (ok.1/2- 1 daktyli na połówkę jabłka). Jabłka kłaść na rozwałkowane w blaszce ciasto (patrz zdjęcie) środkiem do dołu
  • 3. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki, można to zrobić na wymierzonym wcześniej w blaszce drugim papierze do pieczenia i razem z nim przewrócić go do góry nogami przykrywając nim połówki jabłek. Wierzchy przykrytych ciastem jabłek posypać orzechami, lekko je dociskając. Piec ok. 45 minut w 180°C. Jeśli ciasto wcześniej nabierze brązowego koloru, można przykryć wierzch jabłecznika folią aluminiową lub papierem do pieczenia już po ok.35 minutach i piec dalej do 45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Jabłka Mleko Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować