Jabłecznik karmelowe pagórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, proszek do pieczenia i mleko skondensowane słodzone. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną z nich wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 33x21 cm, wyrównać.
2.Obrane jabłka przekroić na połówki, łyżeczką wydrążyć środki. Daktyle pokroić na plasterki. Przygotowane jabłka nadziewać niewielką ilością daktyli (ok.1/2- 1 daktyli na połówkę jabłka). Jabłka kłaść na rozwałkowane w blaszce ciasto (patrz zdjęcie) środkiem do dołu
3.Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki, można to zrobić na wymierzonym wcześniej w blaszce drugim papierze do pieczenia i razem z nim przewrócić go do góry nogami przykrywając nim połówki jabłek. Wierzchy przykrytych ciastem jabłek posypać orzechami, lekko je dociskając. Piec ok. 45 minut w 180°C. Jeśli ciasto wcześniej nabierze brązowego koloru, można przykryć wierzch jabłecznika folią aluminiową lub papierem do pieczenia już po ok.35 minutach i piec dalej do 45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze