Jablecznik inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maslo do ciasto zmiksowac na puszysta mase, nastepnie dodac cukier, cukier waniliowy, sol i zapach cytrynowy 4 krople (u mnie sok ze swiezej cytryny). Dokladnie zmiksowac.
2.Dodawac kolejno po jednym jajku ciagle miksujac. Make polaczyc z proszkiem do pieczenia i przesiac do miski, dodawac mleko i miksowac na srednich obrotach. Ciasto jest dosc geste.
3.Gotowe ciasto wylozyc na okragla blaszke 26 cm srednicy, wygladzic.
4.Jablka obrac, przekroic na polowki i na zewnetrzneh stronie ponacinac nozem. Ulozyc na ciescie. Piec 40-50 min w temp 160 stopni.
5.Konfiture morelowa i wode zagotowac, upieczone ciasto - jeszcze gorace, posmarowac. W mojej wersji posypalam ciacho platkami migdalow.
Komentarze