Jablecznik inaczej

0 (0 ocen)

  • Łatwy

idealny na zimowe popoludnia

  • Łatwy

Składniki:

  • - maslo: 125 gramów
    - cukier: 125 gramów
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - zapach cytrynowy: 4 szczypty
    - jajka: 3 sztuki
    - mąka: 200 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - mleko: 2 łyżki

    - jablka: 750 gramów

    - konfitura morelowa: 3 łyżki
    - woda: 1 łyżka
    - platki migdalow opcjonalnie: 50 gramów

Jablecznik inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maslo do ciasto zmiksowac na puszysta mase, nastepnie dodac cukier, cukier waniliowy, sol i zapach cytrynowy 4 krople (u mnie sok ze swiezej cytryny). Dokladnie zmiksowac.
  • 2. Dodawac kolejno po jednym jajku ciagle miksujac. Make polaczyc z proszkiem do pieczenia i przesiac do miski, dodawac mleko i miksowac na srednich obrotach. Ciasto jest dosc geste.
  • 3. Gotowe ciasto wylozyc na okragla blaszke 26 cm srednicy, wygladzic.
  • 4. Jablka obrac, przekroic na polowki i na zewnetrzneh stronie ponacinac nozem. Ulozyc na ciescie. Piec 40-50 min w temp 160 stopni.
  • Jablecznik inaczej 5. Konfiture morelowa i wode zagotowac, upieczone ciasto - jeszcze gorace, posmarowac. W mojej wersji posypalam ciacho platkami migdalow.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy