Jabłecznik domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekaną margaryną.Jajka roztrzepać z cukrem i dodać do masy ,wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części jedną większą a drugą mniejszą.
2.Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórki pokroić na plastry,wymieszać z cukrem i cynamonem,podlać pół szklanki wody i na małym ogniu dusić około 15 minut.Pod koniec wsypać kasze mannę i cynamon wymieszać i wystudzić masę. Standardową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno większą porcją ciasta wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą częścią ciasta. Piec w temp 180*c przez 50 minut.
3.Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć jabłecznik cukrem pudrem.
Komentarze