jabłecznik delicja

0 (0 ocen)

  • 60 min

biszkopt przekładany jabłkami,polany czekoladą

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt
    -6 jaj
    -6łyżek mąk ipszennej
    -1 lyżka mąki ziemniaczanej
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki cukru
    -cukier wanilinowy
    nadzienie
    -7 jabłek
    -cukier wanilinowy
    -3 łyżki cukru
    polewa
    -100g masła
    -3 łyżki kakao
    - 3 łyżki mleka
    -3 łyżki cukru

Jabłecznik delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ubić pianę z białek,żółtka utrzeć z cukrem, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. wszystkie składniki delikatnie wymieszać i piec w nagrzanym piekarniku 20minut.
  • 2. jabłka zetrzeć na tarce, podsmażyć z cukrem i cukrem wanilinowym,odstawić do wystygnięcia.
  • 3. masło rozpuścić,dodać mleko,kakao,cukier,zagotować,odstawić do wystygnięcia.
  • jabłecznik polany czekoladą 4. biszkopt przeciąć na 3 części,przełożyć jabłkami,całość oblać polewą(na bokach rozprowadzić nozem.

Komentarze

Podobne przepisy