BISZKOPT:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA I:
3 szkl wody
½ szkl cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 kg jabłek (może być więcej)
2 budynie śmietankowe
MASA II
½ kostki margaryny
½ szkl cukru
20 dag wiórek kokosowych
2 jajka
Jabłecznik coś pysznego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać całość łyżką.
Wodę, cukier i kwasek cytrynowy zagotować. Do syropu dodać jabłka pokrojone w ósemki, to wszystko gotować, aż jabłka się zeszklą (10-15min), żeby nie rozgotować. Jabłka wyjąć z syropu i ułożyć gorące na biszkopcie. Na pozostałym syropie ugotować budynie rozpuszczone w ½ szkl wody. Wylać na jabłka.
Margarynę rozpuścić w rondelku. Dodać cukier i wiórki kokosowe, zeszklić. Do gorącej masy dodać 2 całe jajka mieszać, aż powstanie jednolita masa. Wylać na budyń. Placek wstawić do piekarnika i zapiec na 15 min żeby zapiec.
Komentarze