Jabłecznik - błyskawiczny

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Pyszny i szybki w przygotowaniu placek :)

  • 60 min

Składniki:

  • -500g mąki
    -3 jajka
    -kostka margaryny
    -łyżeczka proszku do p
    -szklanka cukru
    -cukier waniliowy
    -cynamon
    -ok. 700 g jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik - błyskawiczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy. Do dobrze ciepłej margaryny dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, pół szklanki cukru i 3 żółtka. Wyrabiamy ręką ciasto o konsystencji podobnej do kruszonki i 3/4 przygotowanego ciasta dajemy na spód blaszki ( blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem). Na ciasto dajemy cienko pokrojone jabłka wymieszane z cynamonem i cukrem waniliowym ( jeśli jabłka są kwaśne można do nich dodać trochę cukru). Do ubitych na sztywno białek dodajemy pozostałe pół szklanki cukru i gotową masę wykładamy na jabłka. Białka przykrywamy pozostałym ciastem i pieczemy około 45 min w 160/170 s.

Porady

Zamiast jabłek można dodać inne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować