Jabłecznik bez tłuszczu

4.5 (169 ocen)

Ciasto bardzo łatwe do przygotowania.

Składniki:

  • - 5-6 jabłek;
    - 1 łyżka soku z cytryny;
    - 3/4 szklanki cukru (można mniej);
    - 3 łyżeczki cukru waniliowego;
    - 3 jajka;
    - 2 szklanki mąki;
    - 1/2 łyżeczki cynamonu;
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    - 1 łyżeczka sody;
    - 1/2 szklanki żurawiny (można pół na pół z rodzynkami);
    - 1/2 szklanki różnych orzechów np. włoskich, pekan, migdałów;
    - 1 łyżeczka skórki pomarańczowej.
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy posiekaj. Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do dużej miski. Do jabłek wlej sok z cytryny, wsyp cukier, cukier waniliowy i wszystkie bakalie. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki co najmniej na jedną godzinę. Po tym czasie, jajka wybij do kubka, wsyp do nich sodę oraz proszek do pieczenia i dokładnie połącz. Następnie do jabłek wsyp mąkę, cynamon, wlej jajka i dokładnie wymieszaj. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x30 cm) i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jabłka Orzechy Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować