Jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienity lekki placek. Ostatnio zrobiłam jabłecznik bardzo wszystkim smakowałam. Jest to jeden z szybkich placków do zrobienia. Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj,
    1 szkl,. cukru,
    1/2 szkl mąki pszennej,
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka octu,
    3 łyżki oleju,
    2 łyżki wody.
    Masa:
    2 słoiki 0.7 lita musu jabłkowego swoje roboty,
    2 galaretki cytrynowe,
    0,5 śmietany 30%,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 łyżki żelatyny,
    2 łyżki zimnej i gorącej wody.

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: 1. Białka ubić na sztywno potem dodać cukrem,żółtka. Dodać olej połączony z wodą i octem. Na koniec dodać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać łopatką. Włożyć do zimnego piekarnika. !80C przez 20 - 30 minut piec.
    Masa jabłkowa:
    Mus jabłkowy podgrzać w garnku dodać 2 galaretki cytrynowe wymieszać i pogrzać. Ciepły mus z galaretkami wylać na biszkopt.
    Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem dodać rozpuszczoną żelatynę w wodzie i razem połączyć. Śmietanę wylać na zimny mus jabłkowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy