Jabłecznik

0 (0 ocen)

szybki, tani i smaczny!!!!!!!!!! znika ze stołu w pięć minut

Składniki:

  • na ciasto:

    3 szkl. mąki krupczatki
    3/4 szkl. cukru
    1op. cukru waniliowego
    200g margaryny
    3 żółtka
    4 łyżeczki proszku do pieczenia

    do masy:

    ok. 1,2-1,5 kg jabłek
    cukier do smaku
    2-3 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki kaszy manny

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść sypkie ciasto-jak na kruszonkę, małą ilość zostawić do posypania wierzchu ciasta, a resztę rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Jabłecznik-odciskanie soku z jabłek i doprawianie masy 2. Obrać jabłka ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Nadmiar soku odcisnąć, dodać do smaku cukier, cynamon i kaszke.
  • Jabłecznik-rozsmarowane jabłka na cieście 3. Na kruszonce rozsmarować masę jabłkową, posypać resztą ciasta i odrobiną cukru kryształu. Piec ok. 50 minut w temp. 180 st. C z termoobiegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy