Jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 60 min

To bardzo proste ciasto do wykonania. Jabłka można zastąpić także innymi owocami.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    2 żółtka
    50 g cukru
    125 g masła
    jabłka

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta wyrobić na gładką masę. Wylepić okrągłą blaszkę, wcześniej smarując masłem i obsypując bułką tartą lub też wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiec 10 minut.
    UWAGA: można odłożyć trochę ciasta do posypania wierzchu !

    Jabłka pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski, dodać trochę cukru, cynamonu, orzechów, rodzynek itp. Dokładnie wymieszać. Następnie wyłożyć na podpieczone ciasto. Wierzch ciasta posypać odłożonym ciastem. Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut. SMACZNEGO !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy