• Jabłecznik

    Dodane przez: aniaaa152

  • Lubię wszystkie rodzaje ciast i deserów, ale jabłecznik należy do moich ulubionych.

  • Składniki

    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 kostki margaryny
    0,5 szklanki cukru

    Nadzienie:
    0,5 kg jabłek
    2 łyżki bułki tartej
    około 0,5 szklanki cukru

    Kruszonka:
    0,5 szklanki maki
    1/4 kostki margaryny
    około 0,5 szklanki cukru

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekaną margarynę, jajka i cukier. Zagnieść ciasto. Na wyłożonej pergaminem, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze(30 na 25 cm) wyłożyć ciasto.

    2.

    Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Wycisnąć z soku i wymieszać jabłka z cukrem i bułką tartą. Wyłożyć na ciasto.

    3.

    Kruszonka: Mąkę wymieszać z margaryną i cukrem. Posypać na wyłożonych jabłkach.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    konkurs_wielkanocny
  • 2 komentarze

Dodane przez: aniaaa152

aniaaa152 16

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-17T15:04:33+01:00

852 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »