Jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis od mojej cioci. Ciasto smaczne i tanie. Na każdą okazję.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 500 g. mąki
    - 100 g. cukru
    - 250 g. masła lub margaryny
    - 3 jajka
    - szczypta soli
    - cukier waniliowy
    - 4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    - 1 kg. jabłek
    - 100 g. cukru
    - cukier waniliowy
    - można dodać zmielonych migdałów, orzechy, rodzynki, cynamon, bakalie.

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto z podanych składników zagnieść. Jabłka zetrzeć na grubej tarce i dodać do nich podane składniki. Nadmiar soku można odlać.
    2/3 ciasta wyłożyć na blachę, przykryć nadzieniem z jabłek a na górę pozostałe ciasto.
    Piec godzinę w temp. ok. 200 stopni.

Porady

Do ciasta dodaję 3 łyżki oleju, żeby ciasto lepiej się trzymało i było miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy