Jabłecznik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Często serwuję to ciasto, bo jest szybkie do zrobienia i zawsze wychodzi puszyste.

Składniki:

  • ● 1 kg jabłek
    ● szkl. cukru pudru
    ● 3/4 kostki margaryny
    ● 2 żółtka
    ● 3 agrestowe galaretki
    ● op. herbatników

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik 1. Jabłka myjemy, obieramy
    i kroimy w ćwiartki.
    Usuwamy gniazda nasienne.
    Miąższ kroimy
    w plastry i wkładamy
    do rondla.
    Smażymy na małym
    ogniu jak na
    marmoladę. Zdejmujemy
    z palnika.
  • 2. Do gorących
    jabłek wsypujemy
    2 galaretki i rozpuszczamy, dokładnie mieszając.
    Studzimy.
  • 3. Margarynę ucieramy z cukrem
    i żółtkami na puch. Dodajemy
    masę jabłkową i delikatnie
    mieszamy.
  • 4. Na dnie formy układamy
    herbatniki i wlewamy masę.
    Wstawiamy do lodówki.
  • 5. Trzecią galaretkę rozpuszczamy
    w 1,5 szklanki wrzątku.
    Odstawiamy. Gdy zacznie
    tężeć, wylewamy na masę
    jabłkową. Jabłecznik chłodzimy
    ok. 3 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy