jabłczanka z ciastem naleśnikowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Babcia gotowała mi tą zupę, kiedy jako mały dzieciak miałam zły humor, przechodziło jak ręką odjął :) Delikatna lekka zupa, która jest bardzo sycąca, dzięki "naleśnikowemu makaronowi"

  • 30 min

Składniki:

  • 10 naleśników (do ciasta zamiast soli dodajcie 1 łyżeczkę cukru waniliowego)
    około 1 kg winnych jabłek
    2 goździki (opcjonalnie)
    cukier (ja do tej ilości zwykle daję 3 łyżki, ale to wg Waszego uznania)
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 - 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
    1/3 szklanki zimnej wody + 1 łyżka maki pszennej tortowej (jeśli zupa wyjdzie Wam zbyt rzadka)
    cynamon (opcjonalnie, ja nie daję, ale niektórym będzie pasował)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłczanka z ciastem naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • vvdvvsv 1. Naleśniki smażymy wg ulubionego przepisu z dodatkiem 1 łyżeczki cukru waniliowego).
    Kiedy naleśniki ostygną, zwijamy je po 4 razem w rulonik, kroimy na plasterki, które utworzą nam "ślimaczki".
  • 2. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, gotujemy z dodatkiem goździków (opcjonalnie) i około 0,6 litra wody do miękkości ( u mnie 20 minut).
    Następnie miksujemy je na pure blenderem, jeśli masa jest bardzo gęsta uzupełniamy wodą, ale prawidłowa konsystencja powinna mieć postać musu.Dosładzamy cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietankę.


    Na talerze wykładamy pokrojone plasterki naleśnikowe, zalewamy je zupą, gotowe.

Porady

Jeśli zdarzy nam się, że chlapniemy za dużo wody, wtedy zupkę możemy zagotować i zagęścić wodą wymieszaną z mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Goździki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować