IZYDOR

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ciasto na szczególne okazje. Jest dość drogie ale bardzo smaczne i ładnie wygląda.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kostki margaryny, 15 dag cukru pudru, 12 dag orzechów siekanych, 10 dag mąki tortowej, 4 jajka, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa 1
    1/2 szklanka rumu, 20 dag orzechów mielonych,1/2 szklanki cukru pudru,1 cukier waniliowy.
    (Wszystkie składniki dać do miski i razem wymieszać)
    Masa 2
    3 jajka, 3 łyżki kakao, szklanka cukru kryształu,kostka masła.
    (Jajka ubić z cukrem na parze. Ostudzić i stopniowo dodawać do utartego na puch masła.

    Powidło śliwkowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Izydor - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę, cukier, żółtka utrzeć razem na pulchną masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 1 łyżką kakao. Na końcu dodać orzechy i wlać pianę ubitą z białek. Wszystko delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną pergaminem. Piec ok 30 min.
    Wystudzone ciasto posmarować powidłem (cały słoik). Na powidło wyłożyć masę nr 1 ( źle się smaruje ale nie musi być równo)
    Na masę orzechową wykładamy masę nr 2. Całość polewamy polewamy polewą i dekorujemy.

Porady

Aby ubić jajka na parze musimy mieć dwa naczynia.Do większego naczynia wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu. W drugim naczyniu (najlepiej miska)ubijamy jajka z cukrem i stawiamy to naczynie nad gotującą się wodą . Cały czas ubijamy. Gęstą masę studzimy i po łyżce dodajemy do ucieranego masła. Polewą polewamy dopiero wtedy gdy masa dobrze stężeje w lodówce. Można na masę ułożyć herbatniki szkolne i dopiero wtedy polać polewą. Wypróbowałam, ciasto jest jeszcze smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować