Ciasto Izaura makowo - serowa pod wiśniami

4.95 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 8 osób

Bardzo lubię ciasta z makiem, są one moim ulubionymi wypiekami. Nie lubię jednak nudy w ciastach. Stworzyłam zatem ciasto, które już kiedyś było, ale za to z takim dodatkiem, przez który żadna nuda nie byłaby dla mnie straszna. Ciasto jest przepyszne:)) Gorąco polecam!

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto makowe:
    6 jajek
    20 dag cukru pudru
    30 dag suchego maku
    120g margaryny
    150g bakalii
    2 łyżki kawy
    Kilka kropel olejku migdałowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    700g sera
    70g masła
    4 jajka
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    Cukier waniliowy

    Masa wiśniowa:
    1 litrowy słoik wiśni w kompocie
    5 łyżek cukru – ilość orientacyjna
    1 szklanka wody
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.95 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto izaura makowo - serowa pod wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe:
    Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu. Ostudzić i zemleć 2 razy w maszynce, połączyć z bakaliami, kawą, olejkiem i proszkiem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem dodać margarynę i cały czas ucierać, do powstania puszystej jednolitej masy. Następnie stopniowo dodawać mak. Białka ubić na sztywno delikatnie połączyć z ciastem. Większą część ciasta wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, na nią wylać masę serową, następnie wyłożyć za pomocą łyżki pozostałą część masy makowej. Ciasto piec ok. 50 – 60 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Całkowicie wystudzić.
  • 2. Masa serowa:
    Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać masło, ser, na końcu budyń i mąkę. Dokładnie wszystko połączyć mikserem.
  • 3. Masa wiśniowa:
    Wiśnie odsączyć z soku i uzupełnić go wodą, tak aby powstało 500ml płynu. Wsypać cukier i całość zagotować. 1 szklankę wody wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gotującego się soku, zagotować, na koniec dodać wiśnie. Dokładnie wymieszać, gorącą masę wyłożyć na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować