Przepis Nigelli Lawson. Musiałam go wypróbować. Bułeczki mają bardzo charakterystyczny smak. Słodko-owsiany. Jeżeli komuś taki odpowiada, może bułeczki zapakować do piknikowego kosza.
Irlandzkie bułeczki owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, dodać płatki, sól i sodę.
2.W osobnym naczyniu wymieszać piwo i maślankę. Dodać do suchych składników.
3.Dodać olej i miód. Całość wymieszać drewnianą łyżką.
4.Uformować bułeczki, posypać płatkami owsianymi.
5.Piec w temp. 220st. ok. 35 minut.
6.* W oryginalnym przepisie mąki było o 50g mniej. Dodałam jej więcej, ponieważ ciasto było zbyt kleiste, a z takiego nie można by było uformować bułek.
* Podczas formowania bułek dobrze jest oprószyć ręce mąką.
* Nigella podała czas pieczenia 12-15minut. U mnie po tym czasie bułki były jeszcze nieupieczone.
Komentarze