Irlandzkie bułeczki owsiane

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Przepis Nigelli Lawson. Musiałam go wypróbować. Bułeczki mają bardzo charakterystyczny smak. Słodko-owsiany. Jeżeli komuś taki odpowiada, może bułeczki zapakować do piknikowego kosza.

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka orkiszowa pełnoziarnista: 250 gramów
    - płatki owsiane: 50 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - soda: 1 łyżeczka
    - ciemne piwo (2/3 szklanki, prawie rozgazowane): 0.67 szklanki
    - maślanka (lub płynny jogurt, 1/3 szklanki): 0.33 szklanki
    - olej archaidowy: 2 łyżki
    - miód: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Irlandzkie bułeczki owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, dodać płatki, sól i sodę.
  • 2. W osobnym naczyniu wymieszać piwo i maślankę. Dodać do suchych składników.
  • 3. Dodać olej i miód. Całość wymieszać drewnianą łyżką.
  • irlandzkie bułeczki owsiane 4. Uformować bułeczki, posypać płatkami owsianymi.
  • 5. Piec w temp. 220st. ok. 35 minut.
  • 6. * W oryginalnym przepisie mąki było o 50g mniej. Dodałam jej więcej, ponieważ ciasto było zbyt kleiste, a z takiego nie można by było uformować bułek.

    * Podczas formowania bułek dobrze jest oprószyć ręce mąką.

    * Nigella podała czas pieczenia 12-15minut. U mnie po tym czasie bułki były jeszcze nieupieczone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować