Irlandzkie babeczki kawowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekko pijane babeczki kawowe w sam raz na podwieczorek.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bardzo mocna kawa: 150 mililitrów
    - mąka pszenna orkiszowa: 200 gramów
    - soda: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier trzcinowy: 130 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - gęsta, kwaśna śmietana: 150 mililitrów
    - irlandzka whiskey: 4 łyżki

Irlandzkie babeczki kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 205 stopni. Parzymy bardzo mocną kawę, ubijamy jajka.
  • 2. W jednej misce łączmy wszystkie składniki suche, w drugiej misce łączymy składniki mokre. Uwaga: kawa powinna mieć temperaturę pokojową.
  • 3. Gdy piekarnik już będzie rozgrzany, szybko i energiczne łączmy składniki suche z mokrymi, napełniamy ciastem foremki do babeczek.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika na 20 - 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy