We Włoszech zwana Insalata Russa czyli Rosyjska, to odpowiednik polskiej sałatki jarzynowej-ziemniaczanej. Jest wiele jej wersji. Ten przepis dała mi rodowita Rosjanka i muszę przyznać, że ta wersja z jablkiem bardzo mi posmakowala.
60 min
Składniki:
2 duże ziemniaki
1 marchewka
100 g groszku (świeżego lub mrożonego)
3 jajka
2 małe zielone ogórki
100 szynki gotowanej
zielone jabłko (ilość wg uznania)
cebula (opcjonalnie)
maionez
sól
pieprz
Sałatka jarzynowa-ziemnaczana tzw. rosyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować ziemniaki, marchewkę, groszek i jajka. Pokroić wszyskie składniki na drobną kosteczkę i wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować szczypiorkiem.
Komentarze