indyk z żurawiną i jabłkami

4.49 (199 ocen)

  • 2 godz.

Takie rumiane mięsko ze słodkim posmakiem polecam na przykład na świąteczny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • udziec z indyka (około kilogramowy kawałek)
    2 jabłka
    100 g suszonej żurawiny
    3 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk z żurawiną i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • indyk przed pieczeniem 1. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i przyprawami. Natrzeć mięso i włożyć do rękawa do pieczenia, wrzucić żurawinę. Wstawić do lodówki na kilak godzin a następnie do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około półtorej godziny. Po tym czasie przeciąć worek, dodać jabłka pokrojone w ósemki i piec jeszcze około kwadransa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Jabłka Mięso Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować