Indyk z sosem koperkowym

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Zapach świeżego koperku zawsze kojarzy mi się z kuchnią mojej babci.

  • 50 min

Składniki:

  • 45 dag fi leta z indyka
    10 dag brązowego ryżu
    puszka groszku
    pęczek posiekanego koperku
    500 ml bulionu warzywnego
    mała śmietana 18-proc.
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    liść laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
    cukier
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos koperkowy

Indyk z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek podgrzewamy w małej ilości zalewy. Ryż gotujemy na sypko.
  • 2. Fileta myjemy. Bulion zagotowujemy z liściem i zielem. Wkładamy mięso, doprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Wyjmujemy indyka, ziele i liście laurowe. Mięso kroimy w kostkę.
  • 3. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody. Wlewamy do wrzącego bulionu. Dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy zahartowaną
    śmietanę i wsypujemy koperek. Mieszamy. Mięso przekładamy do sosu
    i podgrzewamy. Podajemy z ryżem i groszkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować