Zapach świeżego koperku zawsze kojarzy mi się z kuchnią mojej babci.
50 min
Składniki:
45 dag fi leta z indyka
10 dag brązowego ryżu
puszka groszku
pęczek posiekanego koperku
500 ml bulionu warzywnego
mała śmietana 18-proc.
2 łyżki mąki ziemniaczanej
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
cukier
sól, pieprz
Indyk z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groszek podgrzewamy w małej ilości zalewy. Ryż gotujemy na sypko.
2.Fileta myjemy. Bulion zagotowujemy z liściem i zielem. Wkładamy mięso, doprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Wyjmujemy indyka, ziele i liście laurowe. Mięso kroimy w kostkę.
3.Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody. Wlewamy do wrzącego bulionu. Dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy zahartowaną
śmietanę i wsypujemy koperek. Mieszamy. Mięso przekładamy do sosu
i podgrzewamy. Podajemy z ryżem i groszkiem.
Komentarze