Indyk z kluskami śląskimi w sosie miętowym

4.5 (165 ocen)

  • 40 min

Efektowny niedzielny obiad nawet dla zapracowanych..

  • 40 min

Składniki:

  • Mięsko + sos:
    2 grube kotlety z indyka
    1 mały pęczek mięty
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    1 łyżka mąki
    przyprawa do drobiu / przyprawa uniwersalna/ pieprz/
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 liść laurowy

    kluski śląskie:
    1/2 kg ugotowanych zielonych ziemniaków
    1 jajko
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk z kluskami śląskimi w sosie miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukane posypane przyprawą do drobiu zapiekam na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Następnie zalewam woda i gotuje ok 20 min. Dodając przyprawy, pod koniec duszenia mięska dodaje posiekany pęczek mięty. W 1/4 szklanki wody rozpuszczam mąkę z musztardą. Podbijam gotujące się mięso.
  • 2. Kluski:
    Wszystkie składniki łącze ze sobą wyrabiam jednolitą masę ziemniaczaną następnie formuje średniej wielkości kluski z "dziurką". Wrzucam do wrzącej i osolonej wody, gdy kluski uniosą się do góry gotuje jeszcze ok 3-5 min.

Porady

Podawać z buraczkami lub według własnych upodobań...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować