Indyk z grillowanym serem na warzywach.

0 (0 ocen)

Inspiracją do wykonania tego dania był świetny jak zawsze Michele Moran.

Składniki:

  • 30 dag filet z indyka
    10 dag ser grecki grillowy halloumi
    0,5 szt. papryka czerwona
    0,5 szt cukinia
    1 mała cebula
    1 por biała część
    1 łodyga seler naciowy
    1 ząbek czosnku
    0,5 główki sałata lodowa
    2 łyżki oliwa
    przyprawa do indyka
    pieprz czarny
    2 łyżki sos chilli słodko pikantny
    sól morska

Indyk z grillowanym serem na warzywach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry indyka posypać przyprawą, pieprzem, morską solą i grillować na patelni po 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni grillować ser halloumi, następnie ser położyć na grillowanym indyku i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
    Warzywa pokroić w równe paski. Smażyć krótko, najlepiej na woku.
    Rozgrzać olej i na moment wrzucić ząbek czosnku, który po chwili wyjąć. Smażyć w kolejności dodając : cebula, por, seler, papryka, cukinia. Przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami sosu chilli słodko pikantnym. Na koniec sałata lodowa dosłownie na moment. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze i na warzywa położyć wyjętego z piekarnika indyka. Całość smażenia warzyw to około 8 minut, lubię warzywa chrupiące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy