INDYK Z CYNAMONOWYM RYŻEM

0 (0 ocen)

Tak przygotowana potrawa zachwyci nie tylko wyrafinowanym smakiem,aromatem ale również wyglądem.Idealne danie na uroczysty obiad lub kolację

Składniki:

  • 1 udziec z indyka
    3 ząbki czosnku
    2 woreczki ryżu
    2 owoce kiwi /4 plasterki odłożyć do dekoracji/
    7 szt.moreli suszonych dużych
    2 łyżki żurawiny suszonej
    2 łyżki rodzynek dużych
    sól,sól ziołowa,pieprz kolorowy,sos sojowy,majeranek,cynamon,olej do smażenia,mąka do zagęszczenia sosu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk z cynamonowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • indyk z cynamonowym ryżem 1. Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,wyluzować kość i przekroić na 3 kawałki.
  • indyk z cynamonowym ryżem 2. Od strony skórki naciąć wzdłuż niewielkie kieszonki,włożyć w nie pokrojony w zapałkę czosnek.Całość skropić sosem sojowym,natrzeć przyprawami i wstawić na 3 godz.do lodówki,
  • indyk z cynamonowym ryżem 3. Na patelni rozgrzać olej,zrumienić mięso,podlać gorącą wodą i dusić do miękkości mięsa,mięso wyjąć.Sos przelać przez sito.
  • indyk z cynamonowym ryżem 4. Kiwi obrać,pokroić w ćwierć talarki,morele w słupki.
  • indyk z cynamonowym ryżem 5. Wszystkie owoce przełożyć do sosu,chwilę gotować.Całość zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie,doprawić do smaku przyprawami.
  • indyk z cynamonowym ryżem 6. Do tak przygotowanego sosu włożyć udka i zagotować.
  • 7. W garnku zagotować wodę,przyprawić solą i cynamonem,włożyć ryż w woreczkach i ugotować w/g przepisu na opakowaniu.
  • indyk z cynamonowym ryżem 8. Na talerzu ułożyć fantazyjnie ryż,kawałek mięsa i polać sosem z owocami,ozdobić.

Porady

Do mięsa użyć tylko niewielką ilość cynamonu.Sos można przyprawić do indywidualnego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować