Indyk w towarzystwie gorących pieczarek

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jakiś czas temu w jednej z moich ulubionych krakowskich restauracji jadłam pysznego indyka. Postanowiłam odtworzyć ten smak w domu. Wyszło szybko i pysznie. Polecam

  • 50 min

Składniki:

  • kilka kawałków kurczaka (filety)
    2 cebule
    6 dużych pieczarek
    sól
    pieprz
    mąka
    3 łyżki śmietany.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Indyk w towarzystwie gorących pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotowujemy mięso jak na kotlety, a następnie przekrawamy na kawałki średniej wielkości, obtaczamy w mące i smażymy na wolnym ogniu.
    Dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz sól. Smażymy aż się zarumienią
  • 2. Mięso przekładamy do garnka z połową szklanki przegotowanej wody, gotujemy na bardzo wolnym ogniu.
  • 3. Kroimy na plasterki pieczarki oraz cebulę. Najpierw lekko dusimy pieczarki, a następnie dodajemy do tego cebulę. Dusimy ok 5 min.
  • 4. Gdy pieczarki będą gotowe, przekładamy do garnka z mięsem, gotujemy ok. 10 min, a następnie dodajemy 3 łyżki śmietany.
    Dodajemy do smaku przyprawy.
    Całość dusimy 5 min.
    Smacznego

Porady

można mięso oprószyć ziołami prowansalskimi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować