Jakiś czas temu w jednej z moich ulubionych krakowskich restauracji jadłam pysznego indyka. Postanowiłam odtworzyć ten smak w domu. Wyszło szybko i pysznie. Polecam
50 min
Składniki:
kilka kawałków kurczaka (filety)
2 cebule
6 dużych pieczarek
sól
pieprz
mąka
3 łyżki śmietany.
Indyk w towarzystwie gorących pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotowujemy mięso jak na kotlety, a następnie przekrawamy na kawałki średniej wielkości, obtaczamy w mące i smażymy na wolnym ogniu.
Dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz sól. Smażymy aż się zarumienią
2.Mięso przekładamy do garnka z połową szklanki przegotowanej wody, gotujemy na bardzo wolnym ogniu.
3.Kroimy na plasterki pieczarki oraz cebulę. Najpierw lekko dusimy pieczarki, a następnie dodajemy do tego cebulę. Dusimy ok 5 min.
4.Gdy pieczarki będą gotowe, przekładamy do garnka z mięsem, gotujemy ok. 10 min, a następnie dodajemy 3 łyżki śmietany.
Dodajemy do smaku przyprawy.
Całość dusimy 5 min.
Smacznego
Komentarze