• INDYK W SOSIE ŚMIETANOWYM

    Dodane przez: AnnaKoziel

  • Bardzo pyszna potrawa na świąteczny stół wg przepisu Asi.

  • Składniki

    A. Składniki podstawowe z zestawu
    Pierś z indyka
    1łyżka zmielonych orzechów włoskich
    3 nieduże buraczki czerwone

    B. Składnik podstawowy dodatkowy
    Śmietana 30% duży kubek

    C. Składniki robocze
    Przyprawa do indyka
    4 plasterki masła

    D. Do dekoracji
    Połówki orzechów włoskich

  • Sposób przygotowania

    1.

    Filet z indyka myjemy posypujemy przyprawą do indyka odstawiamy do lodówki na 2 godziny, następnie pieczemy go w rękawie przez około 30 minut w temp 180° z plasterkami masła.

    2.

    Gdy filet jest upieczony i wystudzony kroimy go na plastry. Sos powstały podczas pieczenia wlewamy do naczynia żaroodpornego dodajemy śmietanę i wsypujemy starte orzechy włoskie dokładnie mieszamy. Indyka układamy w naczyniu z sosem i pieczemy jeszcze około 15 minut w temp 180°

    3.

    W między czasie gotujemy czerwone buraczki

    4.

    Gdy indyk i buraczki są już gotowe, układamy na talerzu kawałki mięsa polewamy sosem obok układamy czerwone buraczki pokrojone w ćwiartki, gdyż w tym wydaniu indyk właśnie tak smakuje najlepiej

  • Rady

    Danie możemy spożywać zarówno z ziemniakami, ryżem, świeżym pieczywem

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, indyk, konkurs_kreatywny5
  • 0 komentarzy

Dodane przez: AnnaKoziel

AnnaKoziel 148

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-10-12T17:36:26+02:00

494 odwiedziny


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »